Το νησί αποτελεί κομμάτι του κράτους της Υεμένης. Πάνω του διακρίνονται τρεις διαφορετικοί τύποι εδάφους: οι μικρές παράκτιες πεδιάδες, ένα ασβεστολιθικό οροπέδιο με τα σπήλαιά του και τα όρη Haghier, τα οποία φτάνουν σε ύψος τα 1.500 μέτρα. Το μέγεθός του (3,796 km2) είναι περίπου όσο και η Εύβοια, με τις αποστάσεις από ανατολή προς δύση να φτάνουν τα 130χιλιόμετρα και από βορρά σε νότο τα 29 με 35 χιλιόμετρα. Το κλίμα χαρακτηρίζεται ξηρό (όπως στις ερήμους), η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 18°C και η βροχόπτωση κατά τους χειμερινούς μήνες ελάχιστη.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά είναι δέντρο "αίμα του δράκου" (Dracaena cinnabari), η οποία έχει ένα παράξενο σχήμα που θυμίζει ομπρέλα. Ο κόκκινος χυμός του δέντρου ήταν το αίμα του δράκου για τους αρχαίους, περιζήτητο ως φάρμακο και ως χρωστική ουσία, και σήμερα χρησιμοποιείται ως μπογιά και βερνίκι. Επίσης σημαντικά κατά την αρχαιότητα ήταν και τα διάφορα ενδημικά είδη αλόης της Σοκότρα, που χρησιμοποιούνται ως θεραπευτικές ουσίες και καλλυντικά. Άλλα ενδημικά φυτά περιλαμβάνουν το γιγαντιαίο χυμώδεις δέντρο Dorstenia gigas, το Adenium obesum, το Dendrosicyos (δέντρο αγγούρι), και τη σπάνια ροδιά της Σοκότρα, Punica protopunica.

Ταξιδιώτες στη νήσο Σοκότρα ποζάρουν με φόντο τα δέντρα "αίμα του δράκου"
(Φωτογραφία:André Brugiroux)
(Φωτογραφία:André Brugiroux)
Το νησί διαθέτει επίσης μια πλούσια ορνιθοπανίδα, με κάποια είδη ενδημικών πουλιών, όπως ο Starling Frater Onychognathus.
(Για περισσότερα είδη πουλιών στη Σοκότρα με φωτογραφίες: www.alsirhan.com )
Οι νυχτερίδες είναι τα μόνα ενδημικά θηλαστικά στο νησί. Αντίθετα, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι των Σοκότρα αποτελούνται από πολλά ενδημικά αλλά και μη ενδημικά είδη. Τέλος, υπάρχει ανησυχία ότι εισαγόμενα είδη, όπως οι κατσίκες, μπορεί να αποτελούν απειλή για την εντόπια χλωρίδα της Σοκότρα στο μέλλον.
Το νησί αναγνωρίσθηκε από την UNESCO, ως κομμάτι της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς, τον Ιούλιο του 2008.
Τα νερά της Σοκότρα
Αποσπάσματα από:Dark Roasted Blend
Μαγευτικό...
ΑπάντησηΔιαγραφή