Protected by Copyscape Online Infringement Check

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Όταν η φύση κατασκευάζει για μας (Μέρος Β')

...συνέχεια από " Όταν η φύση κατασκευάζει για μας (Μέρος Α') "

6. Το Δέντρα του Axel Erlandson

Αν ο Krubsack ήταν πρωτοπόρος, ο Axel Erlandson ήταν οραματιστής - αν και τότε δεν το γνώριζε. Ο Axel Erlandson δεν σκόπευε ποτέ να δημιουργήσει ένα νέο είδος γλυπτικής τέχνης. Αυτός ήθελε μόνο να διασκεδάσει την οικογένειά του.

Γεωργός από την Καλιφόρνια, ο Erlandson είχε παρατηρήσει την περίεργη ικανότητα των δένδρων να συγχωνεύονται. Έτσι, το 1925 ο Erlandson άρχισε να σχεδιάζει μια σειρά δέντρων που συγχωνεύονται σκόπιμα για κάποιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Πρώτη δημιουργία του ήταν το "Τετράποδος Γίγαντας," τέσσερα δέντρα που συγχωνεύθηκαν σε ένα ενιαίο κορμό, δημιουργώντας ένα είδος δέντρου-Κιόσκι.
(Φωτογραφία: Donna62 και arborsmith)
Το 1945, είκοσι χρόνια αφού ο Erlandson είχε αρχίσει το χόμπι του, η κόρη του, του πρότεινε να ανοίξει κάποιο είδος "Δεντρο-Τσίρκου" για την ανάδειξη των ασυνήθιστων Arbor δημιουργιών του. Ο Erlandson έκανε ακριβώς αυτό, εκθέτοντας πάνω από 70 μοναδικές δημιουργίες. Ανάμεσα στις δημιουργίες του ήταν ένα δέντρο που υποδιαιρείται σε τέσσερα μέρη, ένα δέντρο καμάρα και έξι δέντρα πλεξούδες.
(Φωτογραφία: arborsmith)
7. To Auerworld Palace
Το μυστηριώδες Auerworld Palace χρειάστηκε περίπου 300 εθελοντές για να δημιουργηθεί. Ο αρχιτέκτονας Marcel Kalberer και η ομάδα του, Sanfte Strukturen, οραματίζονται τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σχεδιασμό σύγχρονων χώρων - με ιτιές.
(Φωτογραφία: Sanfte Strukturen )

8. Waldspirale, ή Σπιράλ Δάσος.
Ο Hundertwasser δεν ήταν λάτρης της ευθείας γραμμής, ονομάζοντάς την "εργαλείο του διαβόλου." Στην πραγματικότητα, η διάσημη πολυκατοικία του, Waldspirale, την καταργεί εντελώς και είναι πιστή στα ελικοειδή σχήματα και τόξα της φύσης. Βρίσκεται στο Darmstadt, της Γερμανίας, και η ίδια η λέξη Waldspirale μεταφράζεται ως "δασώδης σπείρα", και αυτό ακριβώς είναι. Φιλοξενεί τόσα δέντρα, όσους και ανθρώπους.
(Φωτογραφία: Kikos Dad )

9. Το εκκλησάκι της Παναγιάς της Πλατανιώτισσας.
Στο χωριό Πλατανιώτισσα, σε μια καταπράσινη τοποθεσία, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγιάς της Πλατανιώτισσας μέσα στην κοιλότητα ενός πλατάνου. Ουσιαστικά πρόκειται για ένωση τριών πλάτανων που με τα χρόνια δημιούργησαν έναν τεράστιο πλάτανο ύψους 25 μέτρων και διαμέτρου βάσης 16μετρων. Μέσα στην κουφάλα του δημιουργήθηκε εκκλησάκι που η χωρητικότητά του φτάνει τους 15 περίπου επισκέπτες. Το εκκλησάκι γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

(Φωτογραφίες: ΔΕΠΑΠΟΖ)
Η Παναγιά η Πλατανιώτισσα βρίσκεται στον οδικό άξονα Καλαβρύτων – Αιγίου μέσω Πτέρης, σε απόσταση 30 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων.

10. Σύγχρονοι δημιουργοί.

Ανάμεσα στους πιο γνωστούς γλύπτες δέντρων είναι ο Richard Reames,
ο Dan Ladd, ο οποίος ασχολείται και με τη γλυπτική στις νεροκολοκύθες (φλασκιά),

(Φωτογραφίες: Dan Ladd)
ο δέντρογλύπτης Peter Cook και η σύζυγός του Becky Northey που έχουν αναπτύξει μια σειρά από ειδικές τεχνικές, που αποκαλούν pooktre,
(Φωτογραφία: Peter Cook)
και οι Konstantin Kirsch και Laura Spector.
(Φωτογραφία: Laura Spector)
Περισσότερα σχετικά με το θέμα: 1, 2, 3, 4, 5.

Αποσπάσματα από:Dark Roasted Blend

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails