Protected by Copyscape Online Infringement Check

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Dalida - αφιέρωμα 23 χρόνια μετά.


Η ζωή της

Το πρώτο της single ονομαζόταν «Μαντόνα». Ονομάστηκε και αγία, αλλά άφησε νεκρούς εραστές στο πέρασμά της. Μία από τις πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, που τραγούδησε σε πολλές γλώσσες και είχε νούμερο 1 επιτυχίες σε περισσότερες από δώδεκα χώρες, χωρίς να γίνει ποτέ διάσημη στην Αμερική. Το όνομά της ήταν Dalida.

Γεννημένη τον Ιανουάριο του 1933 στο Κάιρο, από Ιταλούς γονείς, η Yolanda Christina Gigliotti θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του γαλλικού πενταγράμμου στην ιστορία της μουσικής. Μια λοίμωξη στα μάτια της σε παιδική ηλικία την ανάγκασε να αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, προβλήματα που απαιτούσαν επανειλημμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Προς έκπληξη της οικογένειάς της, η ήσυχη κοπέλα ξεφορτώθηκε τα γυαλιά της και έλαβε μέρος σε ένα διαγωνισμό ομορφιάς. Το 1954, στέφθηκε Μις Αίγυπτος.

Την παραμονή των Χριστουγέννων αψήφησε την οικογένειά της και μετακόμισε στο Παρίσι για να ασχοληθεί με το χώρο του θεάματος με το όνομα Dalida. Ως μια ανερχόμενη τραγουδίστρια σε καμπαρέ, κέντρισε την προσοχή κάποιων σημαντικών ανδρών, συμπεριλαμβανομένου του Bruno Coquatrix, ενός starmaker που διηύθυνε τότε το περίφημο θέατρο Olympia. Το τραγούδι «Bambino» έγινε μια τρομερή επιτυχία, περνώντας σχεδόν ένα χρόνο στο γαλλικό Top 10. Με τη βοήθεια του μάνατζέρ της (και κρυφού εραστή) Lucien Morisse, η Dalida ξεκίνησε μια σειρά από επιτυχίες που την καθιέρωσαν, κατά την θριαμβευτική επιστροφή της στην Αίγυπτο, ως τη "Φωνή του αιώνα".

Παρόλα αυτά μια περιοδεία της στην Αμερική δεν είχε ιδαίτερη επιτυχία. Εν τω μεταξύ, η ζωή της νεαρής τότε Dalida ήταν ήδη γεμάτη αναταρραχές. Επισημοποιώντας τη σχέση της με τον μάνατζέρ της, παντρεύτηκαν το 1961, αλλά η Dalida τον άφησε για κάποιον άλλο λίγες μόλις εβδομάδες μετά το γάμο τους. Μετακόμισε σε ένα τεράστιο σπίτι σαν κάστρο της Disney, με θέα τη Μονμάρτρη, και άλλαξε το στυλ της από το χώρο της music hall μουσικής στο πιο ποπ "ye-ye", απάντηση της Γαλλίας στην rock 'n' roll. Αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας, ο νέος μνηστήρας της, Ιταλός τραγουδιστής Luigi Tenco (φωτό πάνω αριστερά), τίναξε τα μυαλά του στον αέρα μετά από ένα ντουέτο τους στο φεστιβάλ του San Remo. Ταραγμένη, αφού πρώτη βρήκε το πτώμα, η Dalida επιχείρησε ανεπιτυχώς να δώσει τέλος στη ζωή της καταπίνοντας ένα μπουκάλι χάπια.

Το 1970, ο πρώην σύζυγος και μάνατζέρ της, Morisse, αυτοκτόνησε. Οι τραγωδίες στην προσωπική της ζωή, οδήγησαν την τραγουδίστρια σε μια περίοδο αναζήτησης, κατά την οποία συμβουλευόταν έναν Ινδό γκουρού και δήλωσε πως τελείωσε με τα ανούσια ποπ τραγούδια. Οι αρχικές ανησυχίες πως η διάθεσή της για πιο «σοβαρή» μουσική θα σαμποτάρουν την καριέρα της απεδείχθησαν αβάσιμες όταν το «Il Venait d'Avoir 18 Ans», έγινε το νούμερο 1 σε εννέα χώρες.

Προσεγγίζοντας το τέλος της δεκαετία του '70, η Dalida εμφανίστηκε στο Carnegie Hall και παρουσίασε ένα disco κομμάτι με παλιές επιτυχίες που ονομάζεται «Generation '78». Καθώς η δεκαετία του 1980 άρχισε, θα είχε πουλήσει σύντομα πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους. Όμως ψίθυροι για στενή σχέση της με τον νέο Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν πυροδότησε άλλη μία προσωπική κρίση. Επιπλέον, ακόμα ένας εκ των εραστών της, ένας γνωστός μάγος που ισχυριζόταν ότι μπορούσε να μετατρέψει το μόλυβδο σε χρυσό, αυτοκτόνησε το 1983, και η ίδια η τραγουδίστρια υποβλήθηκε σε δύο ακόμη εγχειρήσεις στα μάτια το 1985.

Δύο χρόνια αργότερα, στις 3 Μαΐου 1987, η Dalida τελικά αποφάσισε να μας εγκαταλείψει, με υπερβολική δόση βαρβιτουρικών. Η αγαπημένη τραγουδίστρια άφησε πίσω ένα σημείωμα που έγραφε, "Η ζωή έχει γίνει αφόρητη ... Συγχωρήστε με."

Twisted Tales: International Pop Superstar Dalida Spreads a Suicide Curse - Spinner
Posted on Jan 22nd 2010 5:00PM by James Sullivan.

Επιτυχίες

Ξεκίνησε την καριέρα της το 1951 ως μοντέλο σε οίκο μόδας, ενώ το 1955 στέφθηκε σε καλλιστεία, Μις Αίγυπτος. Την ίδια χρονιά αναχώρησε για το Παρίσι με σκοπό να κάνει κινηματογραφική καριέρα. Τελικά, χωρίς να εγκαταλείψει την ηθοποιία, στράφηκε κυρίως στο τραγούδι, όταν το 1956 ήλθε μια απρόσμενα μεγάλη επιτυχία, τραγουδώντας το Βambino, το οποίο αν και 45άρι κατάφερε να πουλήσει περισσότερα από 300 χιλιάδες αντίτυπα τις πρώτες εβδομάδες της κυκλοφορίας του. Έκτοτε η πορεία της απογειώθηκε, καθώς συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του τραγουδιού, ενώ η ίδια τραγουδούσε άνετα σε 10 διαφορετικές γλώσσες, κάνοντας περιοδείες σε όλο τον κόσμο.
Συνολικά έλαβε 55 χρυσούς δίσκους κι έναν διαμαντένιο, πούλησε περισσότερα από 85 εκατομμύρια αντίτυπα σ' όλο τον κόσμο, ενώ πρωταγωνίστησε σε συνολικά 11 ταινίες και 2 αυτοβιογραφικά ντοκιμαντέρ. (Πηγή: Βικιπαίδεια)
Οι μεγάλες της επιτυχίες περιλαμβάνουν τραγούδια όπως: "Bambino", "Come Prima", "Salma ya Salama", "Helwa ya Baladi", "Darla dirladada", "Les enfants du Pirée", "La danse de Zorba", "Ciao amore, ciao", "Paroles, paroles", "Gigi l'amoroso", "Avec le temps", "À ma manière", "Mamy blue", "Pour ne pas vivre seul", "Génération ‘78", "Laissez-Moi Danser", "Rio do Brasil", "Mourir Sur Scène", "Gigi in Paradisco" και άλλα πολλά.

Σπάνιο ντοκουμέντο από τα αρχεία της ΕΡΤ όταν η Dalida ήρθε στην Ελλάδα το Μάη του 1977 και τραγούδησε στα ελληνικά.

3 σχόλια:

Related Posts with Thumbnails